• +385 (95) 807 3121 | +385 (91) 257 9871

KAKO ID NOVČANICI MOGU UBRZATI RAZVOJ DRŽAVE ?

Što je zemlja bogatija i razvijenija, njeni građani više cijene svoje vrijeme. Jedan od uzroka nepotrebnih gubitaka dragocjenog vremena za sve je čekanje u redovima. Razmislite koliko vremena provedete u godini dana čekajući u redovima da pokažete svoju osobnu iskaznicu i potpišete dokument na raznim šalterima službi, agencija, banaka, pošte, telekomunikacija, osiguranja… Pomnožite te izgubljene sate sada za sve građane koji poput vas čekaju u redovima za njihove usluge. Koliko ste vremena svi zajedno proveli samo bespotrebno čekajući u redu?

Zbog sporih i analognih poslovnih i birokratskih procesa na temelju papira, vlastitog potpisa, printera, skenera( i ostalih „lopova“ vremena i novca), proces dobivanja javne usluge ili kupnje komercijalne usluge traje 5 radnih dana umjesto 5 minuta i zahtijeva od zaposlenika javnih službi ili privatnih tvrtki da se nose s zamornim poslom preslaganja papira s jedne hrpe na drugu, skeniranja, kopiranja itd. Oni gube vrijeme na posao male dodane vrijednosti pa npr. osiguravajuće društvo može obraditi maksimalno 50 polica dnevno umjesto 500 a otvaranje bankovnog računa traje nekoliko dana.

Oxfordsko istraživanje iz 2016. godine pokazala je da bi, uz optimalnu strategiju digitalizacije( koja bi ekonomske procese učinila učinkovitijima i digitalnijima) američki BDP mogao rasti čak 2.1% više svake godine uz multiplikativni učinak, odnosno 2,1% više svake godine! EU je također prepoznala ogromne prednosti za sve one koji leže u digitalizaciji društva, a sljedećih 10 godina u EU je proglašeno „digitalnim desetljećem“

Očito je da se mora brzo i učinkovito digitalizirati gospodarstvo i javne usluge.

ID novčanik
ID novčanik je vaš privatni visoko šifrirani prostor u oblaku za sigurnu pohranu osobnih podataka, koje trebate da bi ste se identificirali u online i stvarnom svijetu. Prvi ID novčanik koji se može koristiti u Mađarskoj je Identyum ID wallet, koji omogućuje sigurnost i kontrolirano dijeljenje osobnih podataka.

Nakon što izradite svoj Identyum ID novčanik, vaši osobni podaci su zaštićeni od potencijalnih zlonamjernih korisnika jer su šifrirani PIN-om, a potrebno je definirati još jedan dodatni faktor koji otključava vaše osobne podatke pohranjene u ID novčaniku, a to može biti broj mobitela, e-mail adresa ili biometrija lica. U slučaju da izgubite mobilni telefon ili drugi uređaj s kojim ste kreirali svoj ID novčanik, podacima možete pristupiti brzo i jednostavno na novom uređaju. Osim podataka s osobne iskaznice korisnika, u Identyum ID novčanik mogu se pohraniti i certifikati za pravno valjani elektronički potpis. Identyum ID Wallet dostupan je građanima Mađarske, Hrvatske i Slovenije. Korištenjem elektroničke identifikacije i elektroničkog potpisivanja smanjujete troškove tiska na papiru i štedite vrijeme bez čekanja u redovima.

Povezivanje građana i države s ID novčanicima
Identyum ID novčanik u skladu je s pravnim načelima Europskog digitalnog identiteta. Svaki građanin EU-a uskoro će moći koristiti svoj ID novčanik u svakoj državi članici za “„online i offline identifikaciju, pohranu i razmjenu informacija koje pružaju vlade, npr. ime, prezime, datuma, rođenja, državljanstvo, za pohranu i razmjenu podataka dobivenih iz pouzdanih privatnih izvora i za korištenje informacija kao potvrde prava na boravak, rad ili studiranje u određenoj državi članici“”. ID novčanik će se koristiti u raznim situacijama, kao što je otvaranje bankovnog računa bez potrebe posjeta poslovnicama, dokazivanje dobi prilikom pristupa osjetljivim informacijama ili web stranicama, daljinska prijava u hotel ili bilo koji turistički smještaj, korištenje javnih usluga itd. ID novčanik tako osigurava izravan i siguran kanal komunikacije između građana i pružatelja usluga (bilo javnih ili komercijalnih), a istovremeno smanjuje administraciju kao što je podnošenje povrata poreza ili upisa na bilo koji fakultet.

Zbog svih ovih prednosti EU ID novčanika, čekanje u redovima će biti prošlost, a zastarjeli, ručni neučinkoviti procesi će se transformirati u digitaliziran, automatiziran, građanima prilagođen i moderan način života 21. stoljeća.

Već danas možete početi koristiti Identyum NOW web portal za elektroničko i pravno valjano potpisivanje.

Kreirajte svoj Identyum ID novčanik ovdje.

huhr_logo_HR large
b-light
interreg-hr

Prekogranična regija – gdje rijeke spajaju, a ne razdvajaju

Ova web stranica proizvedena je uz financijsku pomoć Europske unije. Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Info3 d.o.o. i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

Objavljeno: 10.05.2022.