• +385 (95) 807 3121 | +385 (91) 257 9871

3 ČINJENICE O ELEKTRONIČKIM POTPISIMA KOJE TREBATE ZNATI

Sviđa vam se ideja brze i jednostavne implementacije elektroničkog potpisivanja dokumenata? Vjerojatno se pitate da li taj potpis uopće dobar i valjan na sudu?

Svi elektronički potpisi su pravno valjani ako su u skladu s odredbom eIDAS i nacionalnim propisima. Takvi potpisi imaju dokaznu vrijednost na bilo kojem sudu unutar Europske Unije. Uredba eIDAS navodi da se elektroničkom potpisu ne smije uskratiti pravni učinak i dopuštenost kao dokaz na sudu samo zato što je digitalan. Uredba eIDAS definira elektronički potpis kao podatke u elektroničkom obliku koji su priloženi ili logički povezani s drugim podacima u elektroničkom obliku.

Koje vrste elektroničkih potpisa postoje i kako ih provjeriti?
U praksi postoje tri vrste elektroničkih potpisa, a to su standardni SES potpis, napredni AES potpis i kvalificirani QES potpis.

Standardni SES potpis je vrlo jednostavan, ali obično ne sadrži mogućnost provjere identiteta osobe koja se njime potpisuje, pa je manje povjerljiv od ostalih vrsta potpisa. Primjer takvog potpisa je onaj koji je umetnut u PDF kao minijatura ili običan tekst. Iako pravno valjana, njegova stvarna dokazna vrijednost na sudu je vrlo niska, upravo zato što najčešće nije povezana s identitetom potpisanika. Napredni AES potpis je onaj koji je jedinstveno povezan s identitetom potpisanika i koji sprečava naknadnu izmjenu već potpisanog dokumenta. Kvalificirani QES potpis ima najveću vrijednost jer je po svom pravnom učinku ekvivalentan svojeručnom potpisu na papiru. Kvaliteta identifikacije prilikom izdavanja potvrde za potpis i kvalitete identifikacije samog potpisivanja daje najveću težinu dokaznoj vrijednosti bilo koje vrste potpisa.

Prije korištenja bilo koje vrste elektroničkog potpisa, važno je znati da je elektronički potpis “nevidljivi” dodatak PDF-u. Da biste provjerili ovaj nevidljivi dodatak, treba kliknuti na dio PDF-a s tekstom “Digitalno potpisao” u Adobe Readeru. Ovaj tekst (vizualan prikaz potpisa) sam po sebi ne predstavlja elektronički potpis, već služi kao poveznica na koju možete kliknuti kako bi ste lakše provjerili sam elektronički potpis. Dobro je znati da ako je potpis “Nepoznat”, to ne znači nužno da potpis nije valjan, već samo da njegova automatska provjera nije moguća.

Što se događa sa elektroničkim potpisom ako ispišete PDF dokument?
Kao što svojeručni potpis na papiru gubi svoju pravnu dokaznu vrijednost ako se skenira, tako i elektronički potpisan PDF dokument, jednom ispisan postaje samo običan papir bez potpisa. Cijela poanta elektronički potpisanog PDF dokumenta je da se ovaj potpis može provjeriti u digitalnom svijetu. Elektronički potpis nije oznaka, slika ili tekst koji se pojavljuje na dokumentu, već njegov nevidljivi dodatak. Nakon što je elektronički potpisani dokument ispisan, više se ne može provjeriti jer ne postoji dokaz o identitetu potpisanika. Zato su elektronički potpisi namijenjeni za digitalnu pohranu, a ne za pohranu u registratore.

Kako možete početi elektronički potpisivati dokumente?
Umjesto dugotrajnog procesa čekanja u redovima za preuzimanje uređaja (kao što je pametna kartica ili USB) koje trebate potpisati i instalirati na svoje računalo, certifikat potpisa možete preuzeti za nekoliko minuta putem Identyum NOW platforme. Za razliku od mnogih drugih pružatelja usluga elektroničkog potpisa Identyum NOW vrši detaljnu provjeru identiteta korisnika prilikom izdavanja certifikata za potpis, a možete se odmah potpisati putem mobilnog uređaja ili računala pomoću Identyum SIGN service.

Prije preuzimanja certifikata potpisa morate stvoriti svoj Identyum ID Novčanik u koji će certifikat biti automatski pohranjen. Glavna prednost Identyum ID novčanika je da se certifikat, koji omogućuje elektroničko potpisivanje bilo kojeg dokumenta, može dobiti bez potrebe posjeta poslovnicama. Možete se odlučiti za potpisivanje standardnim SES ili naprednim AES elektroničkim potpisima, koji imaju visoku dokaznu vrijednost na bilo kojem sudu Europske unije, jer se temelje na vjerodostojnom identitetu potpisanika. Provjera potpisa se može provesti sa svim vodećim alatima za pregledavanje PDF-ova, kao što je Adobe Reader. Osim toga, možete slati dokumente na potpis putem Identyum NOW portala, bez potrebe da druga osoba negdje ide ili ima dodatan softver ili uređaj.

Pridružite se zajednici entuzijasta za elektroničko potpisivanje dokumenata. Oni se nalaze ovdje. 🙂

huhr_logo_HR large
b-light
interreg-hr

Prekogranična regija – gdje rijeke spajaju, a ne razdvajaju

Ova web stranica proizvedena je uz financijsku pomoć Europske unije. Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Info3 d.o.o. i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

Objavljeno: 27.05.2022.